Економија

Северна Европа. Економија, 1970-2016

Северна Европа. Економија, големина

Северна Европа. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ214.3919.51 832.42 502.64 244.14 497.6
Бруто-националниот доход222.8941.51 819.02 481.24 251.04 418.2
Додадена вредност207.7889.41 700.12 228.53 787.33 971.1

Picture. Северна Европа. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Северна Европа. Економија, раст

Picture. Северна Европа. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Северна Европа. Економија, структура

Северна Европа. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство3.93.12.81.41.21.1
Индустрија30.528.823.422.218.817.9
Градежништво6.96.56.75.75.46.0
Трговија14.013.113.713.312.913.1
Транспорт9.68.39.210.810.411.0
Услуги35.140.344.246.651.350.9

Picture. Северна Европа. Економија, структура, %, 2016

Северна Европа. Економија, квалитет

Северна Европа. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 670.011 180.019 942.026 546.042 431.043 520.0
Земјоделство101.1331.0523.7339.4451.6411.7
Индустрија788.83 112.44 323.85 254.87 111.06 874.9

Picture. Северна Европа. Економија, квалитет, 1970-2016

Северна Европа. mk

Северна Европа. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз50.1264.4489.5836.91 630.91 789.4
Увоз50.1253.8494.2789.11 555.61 733.2
Нето-извоз-0.02410.6-4.747.975.456.2

Picture. Северна Европа. mk, млрд. $, 1970-2016

Северна Европа. Економија, перспектива

Picture. Северна Европа. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir