Економија

Непал. Економија, 1970-2016

Непал. Економија, големина

Непал. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.02.13.85.716.320.9
Бруто-националниот доход1.02.13.75.716.421.2
Додадена вредност0.991.93.75.615.319.3

Picture. Непал. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Непал. Економија, раст

Picture. Непал. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Непал. Економија, структура

Непал. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство70.261.548.437.735.431.6
Индустрија4.34.96.911.28.27.3
Градежништво4.24.55.46.16.96.8
Трговија4.76.917.219.016.016.1
Транспорт2.86.45.07.08.58.1
Услуги13.815.817.119.025.030.0

Picture. Непал. Економија, структура, %, 2016

Непал. Економија, квалитет

Непал. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ87.0140.0202.0241.0602.0722.0
Земјоделство57.977.894.688.4199.7210.6
Индустрија3.66.213.526.246.548.9

Picture. Непал. Економија, квалитет, 1970-2016

Непал. mk

Непал. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0510.240.401.31.62.0
Увоз0.0860.410.842.05.98.2
Нето-извоз-0.035-0.17-0.44-0.62-4.4-6.3

Picture. Непал. mk, млрд. $, 1970-2016

Непал. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи19.120.8
Производи со седиште во ресурси11.223.1
Ниска технологија произведува54.413.3
Средна технологија произведува13.029.3
Висока технологија произведува1.511.1
други0.912.4

Непал. Економија, перспектива

Picture. Непал. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir