Економија

Науру. Економија, 1970-2016

Науру. Економија, големина

Науру. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0150.0420.0490.0220.0620.10
Бруто-националниот доход0.0160.0440.0520.0230.0650.11
Додадена вредност0.0160.0450.0530.0230.0630.10

Picture. Науру. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Науру. Економија, раст

Picture. Науру. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Науру. Економија, структура

Науру. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство5.65.66.55.34.33.2
Индустрија34.233.823.036.144.655.9
Градежништво3.33.33.92.93.42.6
Трговија14.714.917.313.813.010.1
Транспорт16.416.519.217.310.59.0
Услуги25.725.930.124.524.219.1

Picture. Науру. Економија, структура, %, 2016

Науру. Економија, квалитет

Науру. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 363.15 597.35 379.12 164.16 233.99 118.7
Земјоделство140.9336.5380.2122.6267.0295.0
Индустрија864.92 020.31 335.8836.52 783.65 099.7

Picture. Науру. Економија, квалитет, 1970-2016

Науру. mk

Науру. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00780.00940.00570.00280.00820.012
Увоз0.00600.0400.0730.0200.0500.092
Нето-извоз0.0018-0.031-0.067-0.017-0.042-0.081

Picture. Науру. mk, млрд. $, 1970-2016

Науру. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи72.813.4
Производи со седиште во ресурси1.617.2
Ниска технологија произведува9.99.5
Средна технологија произведува8.326.4
Висока технологија произведува6.77.2
други0.7226.2

Науру. Економија, перспектива

Picture. Науру. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir