Економија

Нов Зеланд. Економија, 1970-2016

Нов Зеланд. Економија, големина

Нов Зеланд. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ6.523.445.454.4146.6187.5
Бруто-националниот доход6.422.943.551.4139.3182.8
Додадена вредност6.323.242.250.7135.1171.8

Picture. Нов Зеланд. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Нов Зеланд. Економија, раст

Picture. Нов Зеланд. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Нов Зеланд. Економија, структура

Нов Зеланд. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство12.310.16.48.37.16.0
Индустрија28.129.524.220.717.416.8
Градежништво6.95.54.44.65.66.2
Трговија15.513.613.312.812.012.4
Транспорт8.89.29.99.17.88.0
Услуги28.332.241.844.550.150.6

Picture. Нов Зеланд. Економија, структура, %, 2016

Нов Зеланд. Економија, квалитет

Нов Зеланд. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 305.07 425.013 372.014 108.033 543.040 233.0
Земјоделство274.4742.6800.21 093.82 208.52 193.6
Индустрија626.22 173.52 997.52 723.15 372.76 176.4

Picture. Нов Зеланд. Економија, квалитет, 1970-2016

Нов Зеланд. mk

Нов Зеланд. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.46.812.219.544.448.9
Увоз1.67.011.717.841.048.2
Нето-извоз-0.19-0.250.421.63.40.77

Picture. Нов Зеланд. mk, млрд. $, 1970-2016

Нов Зеланд. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи44.711.2
Производи со седиште во ресурси35.016.5
Ниска технологија произведува4.416.8
Средна технологија произведува7.737.8
Висока технологија произведува3.815.9
други4.41.8

Нов Зеланд. Економија, перспектива

Picture. Нов Зеланд. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir