Економија

Океанија. Економија, 1970-2016

Океанија. Економија, големина

Океанија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ53.8205.6383.2479.61 476.81 535.8
Бруто-националниот доход53.2204.2367.8465.11 416.51 498.0
Додадена вредност48.7197.5354.6439.41 376.31 430.6

Picture. Океанија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Океанија. Економија, раст

Picture. Океанија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Океанија. Економија, структура

Океанија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство7.86.94.24.73.23.2
Индустрија29.528.422.820.320.216.9
Градежништво8.57.76.85.57.78.3
Трговија12.610.713.413.111.911.7
Транспорт8.88.09.29.18.18.0
Услуги32.838.343.747.449.051.7

Picture. Океанија. Економија, структура, %, 2016

Океанија. Економија, квалитет

Океанија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 750.09 005.014 282.015 507.040 627.038 561.0
Земјоделство194.5595.3550.0665.11 192.91 165.9
Индустрија734.42 456.13 010.12 879.37 630.06 083.6

Picture. Океанија. Економија, квалитет, 1970-2016

Океанија. mk

Океанија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз7.835.968.7117.0332.9340.4
Увоз8.740.170.2114.9321.3332.3
Нето-извоз-0.92-4.2-1.52.111.58.1

Picture. Океанија. mk, млрд. $, 1970-2016

Океанија. Економија, перспектива

Picture. Океанија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir