Економија

Француска Полинезија. Економија, 1970-2016

Француска Полинезија. Економија, големина

Француска Полинезија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.261.63.63.86.15.4
Бруто-националниот доход0.261.63.63.86.15.4
Додадена вредност0.241.43.33.35.54.9

Picture. Француска Полинезија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Француска Полинезија. Економија, раст

Picture. Француска Полинезија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Француска Полинезија. Економија, структура

Француска Полинезија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство8.65.85.05.12.53.1
Индустрија7.98.310.79.17.88.1
Градежништво5.38.84.94.94.53.7
Трговија14.714.514.915.213.112.9
Транспорт9.39.29.59.79.710.9
Услуги54.253.455.056.162.461.2

Picture. Француска Полинезија. Економија, структура, %, 2016

Француска Полинезија. Економија, квалитет

Француска Полинезија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 379.010 271.017 986.015 835.022 704.019 335.0
Земјоделство187.2545.9826.0718.8515.3549.9
Индустрија171.9774.11 763.61 282.31 600.41 420.5

Picture. Француска Полинезија. Економија, квалитет, 1970-2016

Француска Полинезија. mk

Француска Полинезија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0770.250.631.11.001.0
Увоз0.140.550.951.22.32.0
Нето-извоз-0.061-0.31-0.32-0.071-1.3-0.99

Picture. Француска Полинезија. mk, млрд. $, 1970-2016

Француска Полинезија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи11.912.4
Производи со седиште во ресурси72.431.0
Ниска технологија произведува2.413.7
Средна технологија произведува4.126.9
Висока технологија произведува5.915.2
други3.30.79

Француска Полинезија. Економија, перспектива

Picture. Француска Полинезија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir