Економија

Папуа Нова Гвинеја. Економија, 1970-2016

Папуа Нова Гвинеја. Економија, големина

Папуа Нова Гвинеја. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.14.24.95.314.219.7
Бруто-националниот доход0.953.64.25.313.319.0
Додадена вредност1.34.75.25.013.819.0

Picture. Папуа Нова Гвинеја. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Папуа Нова Гвинеја. Економија, раст

Picture. Папуа Нова Гвинеја. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Папуа Нова Гвинеја. Економија, структура

Папуа Нова Гвинеја. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство19.919.217.523.520.320.1
Индустрија2.713.916.227.423.818.1
Градежништво8.72.93.03.79.810.0
Трговија27.620.020.17.913.814.4
Транспорт14.88.610.45.14.85.0
Услуги26.235.532.932.427.432.4

Picture. Папуа Нова Гвинеја. Економија, структура, %, 2016

Папуа Нова Гвинеја. Економија, квалитет

Папуа Нова Гвинеја. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ432.01 284.01 145.0944.01 998.02 436.0
Земјоделство99.3275.8212.1209.1393.8472.1
Индустрија13.7200.2196.3244.7461.3424.6

Picture. Папуа Нова Гвинеја. Економија, квалитет, 1970-2016

Папуа Нова Гвинеја. mk

Папуа Нова Гвинеја. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.171.82.13.59.011.5
Увоз0.622.02.22.69.28.7
Нето-извоз-0.45-0.15-0.120.89-0.182.8

Picture. Папуа Нова Гвинеја. mk, млрд. $, 1970-2016

Папуа Нова Гвинеја. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи43.013.5
Производи со седиште во ресурси34.918.8
Ниска технологија произведува0.1812.1
Средна технологија произведува1.345.2
Висока технологија произведува0.579.2
други20.11.1

Папуа Нова Гвинеја. Економија, перспектива

Picture. Папуа Нова Гвинеја. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir