Економија

Полска. Економија, 1970-2016

Полска. Економија, големина

Полска. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ28.359.166.0171.9479.3471.4
Бруто-националниот доход27.357.063.6171.2462.2453.7
Додадена вредност28.058.669.0152.1421.7417.2

Picture. Полска. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Полска. Економија, раст

Picture. Полска. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Полска. Економија, структура

Полска. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство13.713.86.83.52.92.7
Индустрија40.940.941.524.224.726.5
Градежништво11.111.110.28.28.57.2
Трговија9.49.411.820.720.418.5
Транспорт5.45.36.38.89.210.6
Услуги19.519.523.434.534.334.5

Picture. Полска. Економија, структура, %, 2016

Полска. Економија, квалитет

Полска. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ866.01 663.01 738.04 459.012 507.012 332.0
Земјоделство117.6227.5123.6138.0320.9293.5
Индустрија351.3674.0753.8955.52 715.02 897.9

Picture. Полска. Економија, квалитет, 1970-2016

Полска. mk

Полска. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз6.516.617.146.8192.0246.4
Увоз7.420.112.857.7201.6227.3
Нето-извоз-0.87-3.54.3-10.9-9.619.1

Picture. Полска. mk, млрд. $, 1970-2016

Полска. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.913.3
Производи со седиште во ресурси17.613.2
Ниска технологија произведува22.019.3
Средна технологија произведува37.836.1
Висока технологија произведува12.316.2
други1.31.9

Полска. Економија, перспектива

Picture. Полска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir