Економија

Португалија. Економија, 1970-2016

Португалија. Економија, големина

Португалија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ8.132.978.7118.4238.3204.8
Бруто-националниот доход8.232.278.7116.1230.3200.4
Додадена вредност7.031.170.7103.7209.7178.1

Picture. Португалија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Португалија. Економија, раст

Picture. Португалија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Португалија. Економија, структура

Португалија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство29.417.58.63.52.22.2
Индустрија22.720.722.520.316.818.3
Градежништво4.46.25.97.65.83.9
Трговија13.821.219.518.518.120.2
Транспорт7.86.77.27.78.38.2
Услуги21.927.736.342.348.847.2

Picture. Португалија. Економија, структура, %, 2016

Португалија. Економија, квалитет

Португалија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ932.03 355.07 910.011 430.022 371.019 750.0
Земјоделство236.3555.0610.5355.2430.6375.3
Индустрија182.2656.81 596.12 029.43 306.53 142.5

Picture. Португалија. Економија, квалитет, 1970-2016

Португалија. mk

Португалија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.57.123.033.471.281.8
Увоз2.010.828.246.489.279.9
Нето-извоз-0.40-3.7-5.3-13.1-18.01.9

Picture. Португалија. mk, млрд. $, 1970-2016

Португалија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи6.721.1
Производи со седиште во ресурси26.814.5
Ниска технологија произведува27.518.3
Средна технологија произведува29.432.4
Висока технологија произведува8.313.2
други1.20.57

Португалија. Економија, перспектива

Picture. Португалија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir