Економија

Катар. Економија, 1970-2016

Катар. Економија, големина

Катар. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.547.87.417.5123.6152.5
Бруто-националниот доход0.518.47.617.2110.8151.3
Додадена вредност0.547.87.317.7126.0159.2

Picture. Катар. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Катар. Економија, раст

Picture. Катар. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Катар. Економија, структура

Катар. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство0.710.520.790.370.120.18
Индустрија68.870.652.466.661.538.3
Градежништво8.75.54.33.66.011.4
Трговија5.14.65.75.97.010.8
Транспорт1.71.42.63.14.04.8
Услуги15.017.534.320.421.434.5

Picture. Катар. Економија, структура, %, 2016

Катар. Економија, квалитет

Катар. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4 921.035 026.015 449.029 628.069 466.059 324.0
Земјоделство35.3183.3121.1111.882.9108.6
Индустрија3 405.324 716.57 993.119 950.343 494.323 741.1

Picture. Катар. Економија, квалитет, 1970-2016

Катар. mk

Катар. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.355.83.912.078.172.4
Увоз0.162.02.44.029.763.5
Нето-извоз0.193.71.68.048.48.9

Picture. Катар. mk, млрд. $, 1970-2016

Катар. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи74.29.9
Производи со седиште во ресурси10.312.2
Ниска технологија произведува0.5814.8
Средна технологија произведува6.140.9
Висока технологија произведува0.08116.9
други8.75.3

Катар. Економија, перспектива

Picture. Катар. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir