Економија

Романија. Економија, 1970-2016

Романија. Економија, големина

Романија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ12.736.540.637.4168.0186.7
Бруто-националниот доход12.736.540.736.8163.0182.3
Додадена вредност12.134.236.833.6150.1167.6

Picture. Романија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Романија. Економија, раст

Picture. Романија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Романија. Економија, структура

Романија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство16.013.322.012.06.34.3
Индустрија49.148.440.527.731.325.7
Градежништво8.87.35.65.810.16.7
Трговија3.16.06.113.97.111.4
Транспорт5.17.15.811.813.115.0
Услуги17.917.920.028.832.236.9

Picture. Романија. Економија, структура, %, 2016

Романија. Економија, квалитет

Романија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ619.01 613.01 728.01 692.08 219.09 439.0
Земјоделство94.4200.6344.0182.7460.5367.6
Индустрија289.7732.7633.8421.62 297.82 175.5

Picture. Романија. Економија, квалитет, 1970-2016

Романија. mk

Романија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.337.66.312.254.377.3
Увоз0.357.49.814.264.679.0
Нето-извоз-0.0170.13-3.5-2.0-10.3-1.8

Picture. Романија. mk, млрд. $, 1970-2016

Романија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи9.111.7
Производи со седиште во ресурси13.712.0
Ниска технологија произведува19.419.4
Средна технологија произведува44.637.2
Висока технологија произведува9.215.2
други4.04.5

Романија. Економија, перспектива

Picture. Романија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir