Економија

Соломони. Економија, 1970-2016

Соломони. Економија, големина

Соломони. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0320.140.210.340.721.1
Бруто-националниот доход0.0310.140.200.340.531.0
Додадена вредност0.0290.130.180.320.721.1

Picture. Соломони. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Соломони. Економија, раст

Picture. Соломони. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Соломони. Економија, структура

Соломони. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство51.651.445.534.728.726.9
Индустрија4.24.35.210.210.612.2
Градежништво4.24.22.62.52.83.0
Трговија10.210.17.811.517.920.0
Транспорт5.35.34.78.77.76.3
Услуги24.524.834.132.332.331.7

Picture. Соломони. Економија, структура, %, 2016

Соломони. Економија, квалитет

Соломони. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ200.0622.0667.0820.01 363.01 892.0
Земјоделство92.5286.4264.9272.2393.0515.0
Индустрија7.623.730.480.5144.7234.4

Picture. Соломони. Економија, квалитет, 1970-2016

Соломони. mk

Соломони. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00800.0730.0970.200.330.59
Увоз0.0110.0740.120.200.550.67
Нето-извоз-0.0032-0.0008-0.0210.0-0.22-0.082

Picture. Соломони. mk, млрд. $, 1970-2016

Соломони. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи7.011.6
Производи со седиште во ресурси91.329.0
Ниска технологија произведува0.06417.7
Средна технологија произведува0.7027.2
Висока технологија произведува0.348.1
други0.626.4

Соломони. Економија, перспектива

Picture. Соломони. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir