Економија

Судан. Економија, 1970-2016

Судан. Економија, големина

Судан. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.26.412.613.169.782.9
Бруто-националниот доход1.26.311.612.567.272.0
Додадена вредност1.26.112.312.668.483.0

Picture. Судан. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Судан. Економија, раст

Picture. Судан. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Судан. Економија, структура

Судан. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство40.935.741.437.134.631.7
Индустрија11.98.97.213.818.317.2
Градежништво3.36.04.93.64.73.6
Трговија16.815.323.017.314.815.7
Транспорт6.810.47.311.99.910.0
Услуги20.323.716.216.317.821.9

Picture. Судан. Економија, структура, %, 2016

Судан. Економија, квалитет

Судан. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ89.0331.0488.0386.01 567.02 094.0
Земјоделство34.5114.0196.9137.5531.3664.3
Индустрија10.028.434.351.1281.0359.8

Picture. Судан. Економија, квалитет, 1970-2016

Судан. mk

Судан. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.190.610.381.911.94.6
Увоз0.221.70.822.311.59.1
Нето-извоз-0.027-1.0-0.44-0.400.48-4.5

Picture. Судан. mk, млрд. $, 1970-2016

Судан. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи69.615.2
Производи со седиште во ресурси2.821.2
Ниска технологија произведува0.4316.8
Средна технологија произведува0.6834.8
Висока технологија произведува0.2311.5
други26.30.43

Судан. Економија, перспектива

Picture. Судан. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir