Економија

Шведска. Економија, 1970-2016

Шведска. Економија, големина

Шведска. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ37.6140.1258.2259.8488.4514.5
Бруто-националниот доход37.5140.1255.4259.8502.7519.9
Додадена вредност35.3127.6226.8229.6429.4454.8

Picture. Шведска. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Шведска. Економија, раст

Picture. Шведска. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Шведска. Економија, структура

Шведска. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство5.34.33.61.91.61.3
Индустрија29.126.324.525.723.018.6
Градежништво7.56.97.04.75.96.0
Трговија10.911.511.511.212.512.6
Транспорт10.010.010.111.311.012.6
Услуги37.141.043.445.346.048.9

Picture. Шведска. Економија, структура, %, 2016

Шведска. Економија, квалитет

Шведска. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ4 662.016 845.030 132.029 251.052 009.052 297.0
Земјоделство233.9658.0940.7491.9742.8600.6
Индустрија1 274.94 041.66 486.36 645.410 534.68 584.2

Picture. Шведска. Економија, квалитет, 1970-2016

Шведска. mk

Шведска. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз8.539.274.2114.6225.6227.8
Увоз8.540.572.699.3198.9202.9
Нето-извоз0.033-1.41.615.226.724.9

Picture. Шведска. mk, млрд. $, 1970-2016

Шведска. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи6.213.4
Производи со седиште во ресурси21.415.3
Ниска технологија произведува12.814.9
Средна технологија произведува36.532.9
Висока технологија произведува17.617.4
други5.46.1

Шведска. Економија, перспектива

Picture. Шведска. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir