Економија

Словенија. Економија, 1990-2016

Словенија. Економија, големина

Словенија. Економија, големина, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ18.120.348.044.7
Бруто-националниот доход18.320.447.643.3
Додадена вредност16.417.841.838.7

Picture. Словенија. Економија, Сподели, %, 1990-2016

Словенија. Економија, раст

Picture. Словенија. Економија, раст, 1990=100%, 1990-2016

Словенија. Економија, структура

Словенија. Економија, структура, %, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Земјоделство5.73.32.02.2
Индустрија35.228.524.227.1
Градежништво5.26.56.45.2
Трговија12.813.214.414.1
Транспорт9.79.09.610.4
Услуги31.439.543.441.1

Picture. Словенија. Економија, структура, %, 2016

Словенија. Економија, квалитет

Словенија. Економија, по глава, $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ9 029.010 231.023 477.021 517.0
Земјоделство462.4296.1405.4404.8
Индустрија2 874.22 547.04 954.85 046.7

Picture. Словенија. Економија, квалитет, 1990-2016

Словенија. mk

Словенија. mk, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Извоз14.810.230.934.7
Увоз13.010.930.230.6
Нето-извоз1.8-0.750.694.1

Picture. Словенија. mk, млрд. $, 1990-2016

Словенија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи6.310.9
Производи со седиште во ресурси15.121.8
Ниска технологија произведува17.816.6
Средна технологија произведува38.236.6
Висока технологија произведува20.212.3
други2.51.8

Словенија. Економија, перспектива

Picture. Словенија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir