Економија

Сенегал. Економија, 1970-2016

Сенегал. Економија, големина

Сенегал. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.953.36.24.712.914.6
Бруто-националниот доход0.963.36.04.612.814.1
Додадена вредност0.852.95.64.111.312.7

Picture. Сенегал. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Сенегал. Економија, раст

Picture. Сенегал. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Сенегал. Економија, структура

Сенегал. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство23.018.319.119.117.517.1
Индустрија15.616.920.418.619.017.3
Градежништво1.62.42.94.64.46.0
Трговија22.319.020.021.919.718.3
Транспорт7.27.06.87.311.911.7
Услуги30.236.330.828.427.629.6

Picture. Сенегал. Економија, структура, %, 2016

Сенегал. Економија, квалитет

Сенегал. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ224.0582.0821.0473.01 001.0948.0
Земјоделство46.095.0141.279.8153.1141.1
Индустрија31.287.8151.077.5166.2143.2

Picture. Сенегал. Економија, квалитет, 1970-2016

Сенегал. mk

Сенегал. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.200.801.41.33.24.2
Увоз0.201.11.51.75.26.7
Нето-извоз0.0040-0.33-0.15-0.43-2.0-2.4

Picture. Сенегал. mk, млрд. $, 1970-2016

Сенегал. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи28.522.4
Производи со седиште во ресурси44.324.0
Ниска технологија произведува4.616.1
Средна технологија произведува6.526.4
Висока технологија произведува1.110.3
други15.00.87

Сенегал. Економија, перспектива

Picture. Сенегал. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir