Економија

Сомалија. Економија, 1970-2016

Сомалија. Економија, големина

Сомалија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.340.570.992.11.11.3
Бруто-националниот доход0.320.570.932.01.01.3
Додадена вредност0.310.551.01.90.941.2

Picture. Сомалија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Сомалија. Економија, раст

Picture. Сомалија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Сомалија. Економија, структура

Сомалија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство57.667.469.360.260.260.2
Индустрија7.65.12.43.13.23.2
Градежништво5.72.83.64.24.24.2
Трговија9.39.59.110.610.610.6
Транспорт7.14.36.59.39.49.4
Услуги12.710.99.112.612.512.5

Picture. Сомалија. Економија, структура, %, 2016

Сомалија. Економија, квалитет

Сомалија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ99.090.0134.0228.089.092.0
Земјоделство52.257.994.4124.847.148.6
Индустрија6.94.43.36.52.52.6

Picture. Сомалија. Економија, квалитет, 1970-2016

Сомалија. mk

Сомалија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0400.0280.00850.00670.00330.0040
Увоз0.0570.0980.0570.0350.0180.022
Нето-извоз-0.018-0.070-0.049-0.028-0.015-0.018

Picture. Сомалија. mk, млрд. $, 1970-2016

Сомалија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи71.512.1
Производи со седиште во ресурси0.8941.1
Ниска технологија произведува0.8621.6
Средна технологија произведува2.218.0
Висока технологија произведува5.86.7
други18.80.58

Сомалија. Економија, перспектива

Picture. Сомалија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir