Економија

Суринам. Економија, 1970-2016

Суринам. Економија, големина

Суринам. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.361.10.751.24.43.3
Бруто-националниот доход0.361.30.721.14.33.2
Додадена вредност0.300.970.761.24.13.1

Picture. Суринам. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Суринам. Економија, раст

Picture. Суринам. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Суринам. Економија, структура

Суринам. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство8.08.717.320.610.29.7
Индустрија33.530.616.623.232.723.6
Градежништво6.26.36.83.85.28.2
Трговија18.319.327.421.123.818.8
Транспорт6.15.15.07.86.415.1
Услуги28.030.026.923.621.824.5

Picture. Суринам. Економија, структура, %, 2016

Суринам. Економија, квалитет

Суринам. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ960.03 002.01 848.02 449.08 303.05 871.0
Земјоделство64.6231.7324.1506.6786.3535.3
Индустрија271.8817.6310.3569.52 518.01 298.8

Picture. Суринам. Економија, квалитет, 1970-2016

Суринам. mk

Суринам. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.200.750.170.572.31.7
Увоз0.190.810.160.691.71.4
Нето-извоз0.014-0.0580.0047-0.120.620.27

Picture. Суринам. mk, млрд. $, 1970-2016

Суринам. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи7.98.0
Производи со седиште во ресурси15.732.9
Ниска технологија произведува0.9115.2
Средна технологија произведува2.033.7
Висока технологија произведува0.898.1
други72.52.0

Суринам. Економија, перспектива

Picture. Суринам. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir