Економија

Сирија. Економија, 1970-2016

Сирија. Економија, големина

Сирија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.813.111.219.760.522.2
Бруто-националниот доход1.713.210.518.759.121.7
Додадена вредност1.813.111.219.760.522.2

Picture. Сирија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Сирија. Економија, раст

Picture. Сирија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Сирија. Економија, структура

Сирија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство20.220.228.324.719.720.5
Индустрија22.816.320.430.127.026.8
Градежништво2.97.03.83.23.73.4
Трговија20.424.822.714.922.422.5
Транспорт10.76.99.512.69.69.5
Услуги23.024.815.414.517.617.3

Picture. Сирија. Економија, структура, %, 2016

Сирија. Економија, квалитет

Сирија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ276.01 472.0897.01 198.02 877.01 203.0
Земјоделство55.7297.7253.7296.3567.9247.2
Индустрија62.9240.4182.8360.9775.4322.2

Picture. Сирија. Економија, квалитет, 1970-2016

Сирија. mk

Сирија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.312.43.27.119.77.2
Увоз0.374.73.15.719.57.2
Нето-извоз-0.062-2.30.0431.40.20-0.058

Picture. Сирија. mk, млрд. $, 1970-2016

Сирија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи37.317.3
Производи со седиште во ресурси32.629.8
Ниска технологија произведува14.615.5
Средна технологија произведува12.532.0
Висока технологија произведува2.55.0
други0.470.48

Сирија. Економија, перспектива

Picture. Сирија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir