Економија

Таџикистан. Економија, 1990-2016

Таџикистан. Економија, големина

Таџикистан. Економија, големина, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ2.80.865.67.0
Бруто-националниот доход3.71.17.18.7
Додадена вредност3.00.795.16.2

Picture. Таџикистан. Економија, Сподели, %, 1990-2016

Таџикистан. Економија, раст

Picture. Таџикистан. Економија, раст, 1990=100%, 1990-2016

Таџикистан. Економија, структура

Таџикистан. Економија, структура, %, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Земјоделство26.927.321.823.3
Индустрија34.636.116.417.0
Градежништво6.62.311.412.6
Трговија4.611.822.615.8
Транспорт6.45.212.512.9
Услуги20.917.315.318.4

Picture. Таџикистан. Економија, структура, %, 2016

Таџикистан. Економија, квалитет

Таџикистан. Економија, по глава, $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ538.0138.0738.0796.0
Земјоделство150.834.7144.6164.5
Индустрија194.245.7108.8120.2

Picture. Таџикистан. Економија, квалитет, 1990-2016

Таџикистан. mk

Таџикистан. mk, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Извоз1.80.801.50.91
Увоз1.80.863.33.0
Нето-извоз-0.051-0.067-1.8-2.1

Picture. Таџикистан. mk, млрд. $, 1990-2016

Таџикистан. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи57.49.5
Производи со седиште во ресурси16.735.7
Ниска технологија произведува5.622.9
Средна технологија произведува6.622.8
Висока технологија произведува3.55.8
други10.23.4

Таџикистан. Економија, перспектива

Picture. Таџикистан. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir