Економија

Тунис. Економија, 1970-2016

Тунис. Економија, големина

Тунис. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.69.613.521.544.141.7
Бруто-националниот доход1.59.713.220.542.039.9
Додадена вредност1.58.212.219.341.139.0

Picture. Тунис. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Тунис. Економија, раст

Picture. Тунис. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Тунис. Економија, структура

Тунис. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство15.214.014.811.18.19.8
Индустрија14.324.725.725.026.521.4
Градежништво5.26.74.44.84.64.5
Трговија11.712.814.915.013.914.3
Транспорт8.47.39.911.614.111.4
Услуги45.234.530.332.432.838.5

Picture. Тунис. Економија, структура, %, 2016

Тунис. Економија, квалитет

Тунис. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ312.01 507.01 642.02 214.04 140.03 657.0
Земјоделство45.2181.2219.6221.5311.9334.4
Индустрија42.4319.5381.6497.71 020.6732.0

Picture. Тунис. Економија, квалитет, 1970-2016

Тунис. mk

Тунис. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.313.55.38.521.816.7
Увоз0.374.06.19.224.121.4
Нето-извоз-0.064-0.47-0.86-0.68-2.3-4.7

Picture. Тунис. mk, млрд. $, 1970-2016

Тунис. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи9.917.0
Производи со седиште во ресурси13.315.4
Ниска технологија произведува29.817.7
Средна технологија произведува33.336.4
Висока технологија произведува13.613.2
други0.0670.28

Тунис. Економија, перспектива

Picture. Тунис. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir