Економија

Тонга. Економија, 1970-2016

Тонга. Економија, големина

Тонга. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0170.0790.160.190.370.40
Бруто-националниот доход0.0170.0820.170.190.380.41
Додадена вредност0.0150.0700.140.170.340.36

Picture. Тонга. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Тонга. Економија, раст

Picture. Тонга. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Тонга. Економија, структура

Тонга. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство47.645.634.722.118.219.3
Индустрија7.27.38.012.210.311.2
Градежништво3.43.95.78.59.68.2
Трговија12.714.614.010.713.614.9
Транспорт4.56.69.17.47.67.7
Услуги24.722.128.539.040.638.7

Picture. Тонга. Економија, структура, %, 2016

Тонга. Економија, квалитет

Тонга. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ203.0848.01 703.01 930.03 590.03 748.0
Земјоделство82.8341.4499.2383.7588.9645.1
Индустрија12.454.5114.2211.3334.0374.2

Picture. Тонга. Економија, квалитет, 1970-2016

Тонга. mk

Тонга. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00600.0210.0540.0290.0500.078
Увоз0.0110.0470.100.0880.210.24
Нето-извоз-0.0049-0.026-0.050-0.059-0.16-0.16

Picture. Тонга. mk, млрд. $, 1970-2016

Тонга. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи75.514.2
Производи со седиште во ресурси8.839.1
Ниска технологија произведува3.311.8
Средна технологија произведува5.216.0
Висока технологија произведува2.514.5
други4.74.3

Тонга. Економија, перспектива

Picture. Тонга. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir