Економија

Турција. Економија, 1970-2016

Турција. Економија, големина

Турција. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ25.094.7207.4273.0771.9863.7
Бруто-националниот доход25.697.2212.2278.7765.1854.7
Додадена вредност21.483.9184.6244.4678.7761.2

Picture. Турција. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Турција. Економија, раст

Picture. Турција. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Турција. Економија, структура

Турција. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство31.121.114.011.310.37.0
Индустрија22.424.231.624.121.022.3
Градежништво6.96.57.25.96.99.7
Трговија11.014.317.016.115.215.8
Транспорт6.69.29.812.311.711.3
Услуги22.024.720.530.334.833.8

Picture. Турција. Економија, структура, %, 2016

Турција. Економија, квалитет

Турција. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ718.02 154.03 847.04 316.010 672.010 863.0
Земјоделство191.0402.1480.0435.1963.3671.7
Индустрија137.6462.51 081.0931.71 975.12 131.4

Picture. Турција. Економија, квалитет, 1970-2016

Турција. mk

Турција. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.924.323.353.1157.8189.7
Увоз1.07.925.761.6196.4214.6
Нето-извоз-0.11-3.5-2.4-8.5-38.6-24.9

Picture. Турција. mk, млрд. $, 1970-2016

Турција. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи8.510.0
Производи со седиште во ресурси14.114.4
Ниска технологија произведува32.912.1
Средна технологија произведува33.136.4
Висока технологија произведува4.215.3
други7.211.7

Турција. Економија, перспектива

Picture. Турција. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir