Економија

Тувалу. Економија, 1970-2016

Тувалу. Економија, големина

Тувалу. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.00260.00430.00950.0120.0320.037
Бруто-националниот доход0.00480.00800.0180.0220.0510.060
Додадена вредност0.00240.00400.00860.0120.0310.035

Picture. Тувалу. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Тувалу. Економија, раст

Picture. Тувалу. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Тувалу. Економија, структура

Тувалу. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство15.615.025.620.227.624.3
Индустрија4.44.33.61.71.31.1
Градежништво13.313.010.95.53.47.1
Трговија9.59.78.610.39.910.7
Транспорт8.38.47.58.95.95.6
Услуги48.949.643.853.352.051.2

Picture. Тувалу. Економија, структура, %, 2016

Тувалу. Економија, квалитет

Тувалу. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ354.0534.01 060.01 302.13 005.03 306.9
Земјоделство51.475.6244.0248.1804.6771.4
Индустрија14.521.634.421.537.035.3

Picture. Тувалу. Економија, квалитет, 1970-2016

Тувалу. mk

Тувалу. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00020.00040.00030.00030.00050.016
Увоз0.00200.00340.00530.00820.0180.024
Нето-извоз-0.0018-0.0030-0.0050-0.0080-0.017-0.0082

Picture. Тувалу. mk, млрд. $, 1970-2016

Тувалу. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи52.84.2
Производи со седиште во ресурси2.814.3
Ниска технологија произведува3.54.6
Средна технологија произведува33.017.8
Висока технологија произведува6.919.8
други0.9339.2

Тувалу. Економија, перспектива

Picture. Тувалу. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir