Економија

Танзанија. Економија, 1970-2016

Танзанија. Економија, големина

Танзанија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.49.37.013.331.948.9
Бруто-националниот доход2.49.46.713.131.347.8
Додадена вредност2.38.97.213.030.045.5

Picture. Танзанија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Танзанија. Економија, раст

Picture. Танзанија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Танзанија. Економија, структура

Танзанија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство17.621.529.731.531.731.1
Индустрија14.513.411.811.913.212.0
Градежништво4.53.24.85.38.314.8
Трговија15.013.415.613.412.612.7
Транспорт9.18.89.28.58.86.8
Услуги39.239.729.029.425.422.6

Picture. Танзанија. Економија, структура, %, 2016

Танзанија. Економија, квалитет

Танзанија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ179.0500.0275.0389.2691.1879.5
Земјоделство30.3102.784.0119.6206.6254.9
Индустрија24.964.233.345.385.798.2

Picture. Танзанија. Економија, квалитет, 1970-2016

Танзанија. mk

Танзанија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.310.680.561.46.09.5
Увоз0.361.31.52.19.311.0
Нето-извоз-0.050-0.66-0.92-0.68-3.3-1.5

Picture. Танзанија. mk, млрд. $, 1970-2016

Танзанија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи37.86.0
Производи со седиште во ресурси16.829.5
Ниска технологија произведува8.618.3
Средна технологија произведува2.630.8
Висока технологија произведува0.5814.1
други33.71.2

Танзанија. Економија, перспектива

Picture. Танзанија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir