Економија

Украина. Економија, 1990-2016

Украина. Економија, големина

Украина. Економија, големина, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ93.632.4136.093.3
Бруто-националниот доход92.530.3136.092.3
Додадена вредност88.927.6120.379.1

Picture. Украина. Економија, Сподели, %, 1990-2016

Украина. Економија, раст

Picture. Украина. Економија, раст, 1990=100%, 1990-2016

Украина. Економија, структура

Украина. Економија, структура, %, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Земјоделство24.816.38.413.7
Индустрија36.733.025.624.6
Градежништво8.94.13.72.5
Трговија5.410.417.217.1
Транспорт7.813.812.212.2
Услуги16.422.333.029.9

Picture. Украина. Економија, структура, %, 2016

Украина. Економија, квалитет

Украина. Економија, по глава, $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Бруто-домашен производ1 819.0663.02 970.02 099.0
Земјоделство429.192.5221.2244.1
Индустрија633.1186.9671.9438.6

Picture. Украина. Економија, квалитет, 1990-2016

Украина. mk

Украина. mk, млрд. $, 1990-2016
Индикатор1990200020102016
Извоз25.019.564.046.0
Увоз26.017.969.551.8
Нето-извоз-0.981.6-5.5-5.8

Picture. Украина. mk, млрд. $, 1990-2016

Украина. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи25.617.7
Производи со седиште во ресурси26.421.1
Ниска технологија произведува15.613.1
Средна технологија произведува27.833.6
Висока технологија произведува3.513.3
други1.01.1

Украина. Економија, перспектива

Picture. Украина. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir