Економија

Уганда. Економија, 1970-2016

Уганда. Економија, големина

Уганда. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.43.24.36.819.825.3
Бруто-националниот доход1.43.24.26.719.524.9
Додадена вредност1.43.04.06.318.423.3

Picture. Уганда. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Уганда. Економија, раст

Picture. Уганда. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Уганда. Економија, структура

Уганда. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство45.646.346.431.826.125.5
Индустрија10.310.110.216.114.114.5
Градежништво2.32.22.94.86.28.2
Трговија14.715.014.914.616.716.8
Транспорт3.33.34.05.38.65.7
Услуги23.823.021.627.428.229.2

Picture. Уганда. Економија, структура, %, 2016

Уганда. Економија, квалитет

Уганда. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ151.0259.0248.0282.0584.0610.0
Земјоделство65.3112.4107.483.6141.6143.2
Индустрија14.724.623.642.576.681.6

Picture. Уганда. Економија, квалитет, 1970-2016

Уганда. mk

Уганда. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.450.190.250.623.54.6
Увоз0.690.580.661.46.26.3
Нето-извоз-0.24-0.39-0.41-0.77-2.7-1.8

Picture. Уганда. mk, млрд. $, 1970-2016

Уганда. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи51.35.2
Производи со седиште во ресурси17.730.4
Ниска технологија произведува9.614.9
Средна технологија произведува8.531.7
Висока технологија произведува4.717.0
други8.20.75

Уганда. Економија, перспектива

Picture. Уганда. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir