Економија

Соединети Американски Држави. Економија, 1970-2016

Соединети Американски Држави. Економија, големина

Соединети Американски Држави. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 075.92 862.55 979.610 284.814 964.418 624.5
Бруто-националниот доход1 076.92 852.85 922.910 421.315 121.118 968.7
Додадена вредност1 064.02 853.85 977.010 284.614 964.118 624.2

Picture. Соединети Американски Држави. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Соединети Американски Држави. Економија, раст

Picture. Соединети Американски Држави. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Соединети Американски Држави. Економија, структура

Соединети Американски Држави. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство2.42.01.50.961.10.95
Индустрија27.326.321.618.216.514.9
Градежништво4.94.64.24.53.64.3
Трговија16.615.915.215.614.314.8
Транспорт9.89.88.99.39.49.7
Услуги39.141.448.651.455.155.4

Picture. Соединети Американски Држави. Економија, структура, %, 2016

Соединети Американски Држави. Економија, квалитет

Соединети Американски Држави. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ5 133.012 458.023 679.036 473.048 485.057 808.0
Земјоделство119.9245.4358.9349.3519.1551.2
Индустрија1 383.83 264.55 123.66 639.48 018.48 615.7

Picture. Соединети Американски Држави. Економија, квалитет, 1970-2016

Соединети Американски Држави. mk

Соединети Американски Држави. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз59.7280.8551.91 096.81 852.32 214.6
Увоз55.8293.8629.71 472.62 365.02 735.8
Нето-извоз3.9-13.0-77.8-375.8-512.7-521.2

Picture. Соединети Американски Држави. mk, млрд. $, 1970-2016

Соединети Американски Држави. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи10.610.3
Производи со седиште во ресурси16.012.0
Ниска технологија произведува8.217.2
Средна технологија произведува32.030.9
Висока технологија произведува19.524.1
други13.75.4

Соединети Американски Држави. Економија, перспектива

Picture. Соединети Американски Држави. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir