Економија

Уругвај. Економија, 1970-2016

Уругвај. Економија, големина

Уругвај. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.510.69.222.840.352.4
Бруто-националниот доход2.510.68.922.838.851.1
Додадена вредност2.29.48.621.336.247.8

Picture. Уругвај. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Уругвај. Економија, раст

Picture. Уругвај. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Уругвај. Економија, структура

Уругвај. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство16.714.010.66.48.06.6
Индустрија23.126.224.216.819.117.4
Градежништво5.67.53.76.88.210.4
Трговија12.914.213.214.315.214.3
Транспорт7.75.56.49.17.95.7
Услуги33.932.541.946.541.745.6

Picture. Уругвај. Економија, структура, %, 2016

Уругвај. Економија, квалитет

Уругвај. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ903.03 650.02 971.06 872.011 938.015 221.0
Земјоделство130.1453.2292.9411.9859.8915.7
Индустрија180.1847.3671.01 079.12 048.92 412.3

Picture. Уругвај. Економија, квалитет, 1970-2016

Уругвај. mk

Уругвај. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.281.42.13.810.611.2
Увоз0.352.31.84.610.210.6
Нето-извоз-0.075-0.830.22-0.760.400.62

Picture. Уругвај. mk, млрд. $, 1970-2016

Уругвај. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи61.517.5
Производи со седиште во ресурси20.614.9
Ниска технологија произведува7.815.8
Средна технологија произведува6.833.0
Висока технологија произведува2.618.5
други0.640.39

Уругвај. Економија, перспектива

Picture. Уругвај. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir