Економија

Свети Винцент и Гренадини. Економија, 1970-2016

Свети Винцент и Гренадини. Економија, големина

Свети Винцент и Гренадини. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0210.0700.230.400.680.77
Бруто-националниот доход0.0210.0810.230.380.670.75
Додадена вредност0.0190.0670.210.350.580.65

Picture. Свети Винцент и Гренадини. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Свети Винцент и Гренадини. Економија, раст

Picture. Свети Винцент и Гренадини. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Свети Винцент и Гренадини. Економија, структура

Свети Винцент и Гренадини. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство14.110.716.78.57.18.2
Индустрија10.611.612.311.210.49.7
Градежништво8.49.36.98.38.87.7
Трговија12.612.111.917.816.115.6
Транспорт11.811.514.514.313.813.1
Услуги42.544.837.739.943.845.7

Picture. Свети Винцент и Гренадини. Економија, структура, %, 2016

Свети Винцент и Гренадини. Економија, квалитет

Свети Винцент и Гренадини. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ234.0696.02 179.03 673.06 232.06 980.0
Земјоделство29.870.8320.6272.9378.8485.7
Индустрија22.476.7236.3359.4554.6572.0

Picture. Свети Винцент и Гренадини. Економија, квалитет, 1970-2016

Свети Винцент и Гренадини. mk

Свети Винцент и Гренадини. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00520.0330.130.180.190.20
Увоз0.0120.0590.140.180.390.39
Нето-извоз-0.0065-0.025-0.011-0.0055-0.20-0.20

Picture. Свети Винцент и Гренадини. mk, млрд. $, 1970-2016

Свети Винцент и Гренадини. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи20.117.7
Производи со седиште во ресурси25.637.7
Ниска технологија произведува7.913.5
Средна технологија произведува41.821.4
Висока технологија произведува1.98.5
други2.81.2

Свети Винцент и Гренадини. Економија, перспектива

Picture. Свети Винцент и Гренадини. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir