Економија

Британски Девствени Острови. Економија, 1970-2016

Британски Девствени Острови. Економија, големина

Британски Девствени Острови. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.01000.0270.100.740.880.97
Бруто-националниот доход0.00910.0250.0920.680.800.89
Додадена вредност0.00820.0290.100.750.911.00

Picture. Британски Девствени Острови. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Британски Девствени Острови. Економија, раст

Picture. Британски Девствени Острови. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Британски Девствени Острови. Економија, структура

Британски Девствени Острови. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство1.10.820.510.190.150.17
Индустрија3.42.23.63.73.64.4
Градежништво5.91.42.02.61.72.1
Трговија25.638.330.926.424.317.8
Транспорт10.17.511.113.212.312.5
Услуги53.849.851.953.957.963.0

Picture. Британски Девствени Острови. Економија, структура, %, 2016

Британски Девствени Острови. Економија, квалитет

Британски Девствени Острови. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1 017.02 474.96 249.935 650.632 183.131 676.6
Земјоделство9.321.631.968.351.953.8
Индустрија28.356.6226.11 332.91 206.31 438.6

Picture. Британски Девствени Острови. Економија, квалитет, 1970-2016

Британски Девствени Острови. mk

Британски Девствени Острови. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00270.0180.100.770.981.1
Увоз0.00630.0180.0890.580.680.75
Нето-извоз-0.0036-0.00020.0150.190.300.34

Picture. Британски Девствени Острови. mk, млрд. $, 1970-2016

Британски Девствени Острови. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи0.542.2
Производи со седиште во ресурси24.911.7
Ниска технологија произведува7.45.9
Средна технологија произведува34.555.8
Висока технологија произведува26.19.0
други6.615.4

Британски Девствени Острови. Економија, перспектива

Picture. Британски Девствени Острови. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir