Економија

Виетнам. Економија, 1970-2016

Виетнам. Економија, големина

Виетнам. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.82.46.531.2115.9205.3
Бруто-националниот доход2.72.46.130.7111.5194.7
Додадена вредност3.12.67.234.1101.4184.7

Picture. Виетнам. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Виетнам. Економија, раст

Picture. Виетнам. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Виетнам. Економија, структура

Виетнам. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство38.838.835.122.521.018.1
Индустрија18.318.317.229.129.730.1
Градежништво3.03.03.54.97.06.2
Трговија11.511.515.415.713.315.9
Транспорт2.32.33.23.74.33.8
Услуги26.026.025.724.124.625.8

Picture. Виетнам. Економија, структура, %, 2016

Виетнам. Економија, квалитет

Виетнам. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ64.044.095.0388.01 310.02 171.0
Земјоделство27.318.836.995.4240.8354.3
Индустрија12.98.918.1123.6340.4588.4

Picture. Виетнам. Економија, квалитет, 1970-2016

Виетнам. mk

Виетнам. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.720.621.717.283.5192.2
Увоз1.00.872.317.993.0186.9
Нето-извоз-0.29-0.25-0.60-0.77-9.55.3

Picture. Виетнам. mk, млрд. $, 1970-2016

Виетнам. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи17.113.0
Производи со седиште во ресурси7.712.2
Ниска технологија произведува35.216.5
Средна технологија произведува10.130.9
Висока технологија произведува29.826.9
други0.120.41

Виетнам. Економија, перспектива

Picture. Виетнам. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir