Економија

Вануату. Економија, 1970-2016

Вануату. Економија, големина

Вануату. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0380.120.170.260.700.84
Бруто-националниот доход0.0380.100.180.250.680.82
Додадена вредност0.0360.120.170.250.660.78

Picture. Вануату. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Вануату. Економија, раст

Picture. Вануату. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Вануату. Економија, структура

Вануату. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство31.631.623.925.621.927.0
Индустрија5.75.77.36.67.15.6
Градежништво1.91.92.75.95.94.0
Трговија18.118.118.521.521.523.5
Транспорт10.810.810.68.710.99.1
Услуги31.931.937.031.732.530.9

Picture. Вануату. Економија, структура, %, 2016

Вануату. Економија, квалитет

Вануату. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ445.01 073.01 169.01 432.02 966.03 097.0
Земјоделство133.3321.4271.4342.9614.7782.3
Индустрија23.857.482.787.9199.2162.7

Picture. Вануату. Економија, квалитет, 1970-2016

Вануату. mk

Вануату. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.0190.0630.0820.0960.330.39
Увоз0.0270.0880.130.130.370.46
Нето-извоз-0.0077-0.025-0.052-0.032-0.043-0.072

Picture. Вануату. mk, млрд. $, 1970-2016

Вануату. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи47.99.9
Производи со седиште во ресурси3.930.5
Ниска технологија произведува2.711.2
Средна технологија произведува43.632.6
Висока технологија произведува1.015.0
други0.890.75

Вануату. Економија, перспектива

Picture. Вануату. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir