Економија

Западна Африка. Економија, 1970-2016

Западна Африка. Економија, големина

Западна Африка. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ34.1233.1117.6118.1493.3568.7
Бруто-националниот доход35.0232.4114.2113.1469.1553.8
Додадена вредност33.4204.0102.3110.4478.6549.4

Picture. Западна Африка. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Западна Африка. Економија, раст

Picture. Западна Африка. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Западна Африка. Економија, структура

Западна Африка. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство27.320.927.524.025.122.4
Индустрија11.717.219.923.621.115.5
Градежништво9.18.93.44.03.54.7
Трговија12.313.416.516.816.219.0
Транспорт12.415.48.410.111.412.2
Услуги27.224.224.221.522.626.1

Picture. Западна Африка. Економија, структура, %, 2016

Западна Африка. Економија, квалитет

Западна Африка. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ321.01 696.0652.0502.01 603.01 570.0
Земјоделство85.7310.8156.1112.7390.5340.2
Индустрија36.7255.6113.1110.8328.0235.1

Picture. Западна Африка. Економија, квалитет, 1970-2016

Западна Африка. mk

Западна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз4.135.025.637.1132.790.2
Увоз3.729.618.824.1116.5114.1
Нето-извоз0.435.46.813.016.2-23.8

Picture. Западна Африка. mk, млрд. $, 1970-2016

Западна Африка. Економија, перспектива

Picture. Западна Африка. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir