Економија

Западна Европа. Економија, 1970-2016

Западна Европа. Економија, големина

Западна Европа. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ470.02 179.84 002.94 464.68 423.78 319.4
Бруто-националниот доход474.42 197.74 042.24 505.48 589.38 388.9
Додадена вредност425.11 977.73 637.03 760.77 132.47 045.3

Picture. Западна Европа. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Западна Европа. Економија, раст

Picture. Западна Европа. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Западна Европа. Економија, структура

Западна Европа. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство4.83.02.41.81.31.1
Индустрија32.928.826.424.021.421.4
Градежништво8.37.56.25.55.55.5
Трговија14.313.814.014.214.114.0
Транспорт7.67.67.89.810.010.1
Услуги32.039.443.244.647.747.9

Picture. Западна Европа. Економија, структура, %, 2016

Западна Европа. Економија, квалитет

Западна Европа. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2 809.012 673.022 557.024 145.044 223.042 669.0
Земјоделство123.0344.0495.2357.0483.5411.1
Индустрија836.93 306.85 410.94 878.58 003.27 716.6

Picture. Западна Европа. Економија, квалитет, 1970-2016

Западна Европа. mk

Западна Европа. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз100.3572.71 149.91 693.03 774.84 131.5
Увоз102.0634.21 142.51 614.73 475.13 700.4
Нето-извоз-1.7-61.57.478.3299.7431.1

Picture. Западна Европа. mk, млрд. $, 1970-2016

Западна Европа. Економија, перспектива

Picture. Западна Европа. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir