Економија

Светот. Економија, 1970-2016

Светот. Економија, големина

Светот. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ3 656.812 293.322 984.833 601.066 009.975 646.7
Бруто-националниот доход3 649.212 282.822 874.333 656.565 977.075 730.0
Додадена вредност3 530.711 848.821 953.831 819.362 234.171 667.6

Светот. Економија, раст

Picture. Светот. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Светот. Економија, структура

Светот. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство9.76.95.23.54.14.4
Индустрија31.530.726.423.724.022.3
Градежништво6.86.76.35.55.55.8
Трговија13.714.214.415.214.214.5
Транспорт7.67.78.29.18.88.6
Услуги30.633.839.543.143.344.4

Picture. Светот. Економија, структура, %, 2016

Светот. Економија, квалитет

Светот. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ989.02 759.04 313.05 469.09 489.010 133.0
Земјоделство93.0182.7214.6179.4368.5422.3
Индустрија300.7815.81 088.51 229.32 147.42 139.7


© Ivan Kushnir