Економија

Самоа. Економија, 1970-2016

Самоа. Економија, големина

Самоа. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ0.0400.110.110.230.680.82
Бруто-националниот доход0.0450.130.160.230.660.80
Додадена вредност0.0410.110.110.230.690.83

Picture. Самоа. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Самоа. Економија, раст

Picture. Самоа. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Самоа. Економија, структура

Самоа. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство22.322.322.216.79.110.4
Индустрија20.620.620.519.615.313.2
Градежништво6.76.76.87.210.59.5
Трговија14.814.814.919.630.432.5
Транспорт9.39.39.410.710.79.2
Услуги26.226.226.326.324.025.2

Picture. Самоа. Економија, структура, %, 2016

Самоа. Економија, квалитет

Самоа. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ281.0720.0688.01 323.03 648.04 214.0
Земјоделство63.5162.7154.3222.6335.5443.0
Индустрија58.5149.8142.5262.2566.4563.9

Picture. Самоа. Економија, квалитет, 1970-2016

Самоа. mk

Самоа. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.00880.0250.0310.0710.210.27
Увоз0.0220.0610.0690.120.360.44
Нето-извоз-0.013-0.036-0.037-0.054-0.15-0.18

Picture. Самоа. mk, млрд. $, 1970-2016

Самоа. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи29.314.9
Производи со седиште во ресурси16.030.3
Ниска технологија произведува5.220.3
Средна технологија произведува31.621.5
Висока технологија произведува8.011.2
други9.81.9

Самоа. Економија, перспектива

Picture. Самоа. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir