Економија

Замбија. Економија, 1970-2016

Замбија. Економија, големина

Замбија. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ1.54.33.83.620.321.1
Бруто-националниот доход1.63.33.53.418.920.3
Додадена вредност1.33.93.43.319.120.1

Picture. Замбија. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Замбија. Економија, раст

Picture. Замбија. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Замбија. Економија, структура

Замбија. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство11.011.517.017.410.05.1
Индустрија42.235.745.720.623.524.4
Градежништво4.12.52.44.410.611.4
Трговија13.319.314.022.720.924.6
Транспорт7.56.34.38.37.97.4
Услуги21.824.716.726.727.127.2

Picture. Замбија. Економија, структура, %, 2016

Замбија. Економија, квалитет

Замбија. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ370.0733.0473.0342.01 463.01 270.0
Земјоделство33.375.971.655.2137.861.6
Индустрија127.7235.0192.665.5324.8295.4

Picture. Замбија. Економија, квалитет, 1970-2016

Замбија. mk

Замбија. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз1.22.01.80.707.57.1
Увоз1.02.72.11.16.39.0
Нето-извоз0.20-0.67-0.34-0.451.2-1.9

Picture. Замбија. mk, млрд. $, 1970-2016

Замбија. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи77.310.8
Производи со седиште во ресурси12.631.4
Ниска технологија произведува2.111.4
Средна технологија произведува4.534.5
Висока технологија произведува0.5310.3
други3.01.6

Замбија. Економија, перспектива

Picture. Замбија. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir