Економија

Зимбабве. Економија, 1970-2016

Зимбабве. Економија, големина

Зимбабве. Економија, големина, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ2.07.111.77.510.116.1
Бруто-националниот доход2.07.111.47.39.415.4
Додадена вредност1.97.010.97.38.614.3

Picture. Зимбабве. Економија, Сподели, %, 1970-2016

Зимбабве. Економија, раст

Picture. Зимбабве. Економија, раст, 1970=100%, 1970-2016

Зимбабве. Економија, структура

Зимбабве. Економија, структура, %, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Земјоделство13.912.715.123.113.411.2
Индустрија30.535.029.617.026.321.4
Градежништво5.42.83.12.22.12.9
Трговија14.913.716.715.916.014.5
Транспорт8.66.46.19.113.210.8
Услуги26.729.429.332.729.039.1

Picture. Зимбабве. Економија, структура, %, 2016

Зимбабве. Економија, квалитет

Зимбабве. Економија, по глава, $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Бруто-домашен производ391.0998.01 153.0618.0714.0998.0
Земјоделство52.3123.4161.3138.182.299.2
Индустрија114.8341.1315.6101.7161.2189.1

Picture. Зимбабве. Економија, квалитет, 1970-2016

Зимбабве. mk

Зимбабве. mk, млрд. $, 1970-2016
Индикатор197019801990200020102016
Извоз0.471.72.22.93.34.0
Увоз0.421.82.02.75.26.0
Нето-извоз0.051-0.0340.160.17-1.9-2.0

Picture. Зимбабве. mk, млрд. $, 1970-2016

Зимбабве. mk, структура, %, 2016
Индикатор Извоз Увоз
Примарни производи45.920.6
Производи со седиште во ресурси25.322.8
Ниска технологија произведува3.111.4
Средна технологија произведува6.730.2
Висока технологија произведува0.5110.2
други18.54.8

Зимбабве. Економија, перспектива

Picture. Зимбабве. Економија, перспектива

© Ivan Kushnir