Економија

Полска. Додадена вредност, 1970-2016

Полска. Додадена вредност, 1970-2016
годинамлрд. $по глава, $млрд. $раст, %Сподели, %
тековни ценипостојани цени 1970СветотЕвропаИсточна Европа
197028.0859.028.0 0.852.15.6
197131.1944.330.17.40.862.15.8
197234.31 035.531.54.70.822.05.7
197340.61 217.032.94.20.801.95.6
197445.61 353.935.27.10.792.06.2
197548.61 429.337.35.90.761.86.0
197654.11 580.140.27.90.782.06.6
197760.01 736.843.17.10.772.06.7
197868.01 949.045.45.40.741.86.7
197976.12 162.047.23.90.721.87.0
198058.61 649.644.3-6.00.491.25.3
198155.61 549.639.9-10.10.461.35.1
198267.51 864.038.0-4.70.561.65.8
198378.12 135.840.25.70.631.86.5
198478.12 120.042.55.80.611.96.9
198572.81 961.143.93.20.561.86.5
198675.82 028.645.43.60.501.57.1
198765.51 744.846.93.10.381.16.4
198870.31 865.949.04.50.371.16.9
198984.02 220.249.10.280.421.28.2
199069.01 817.442.2-14.10.310.868.2
199185.82 254.438.6-8.60.371.010.1
199287.72 296.043.512.80.350.9910.9
199385.42 229.243.70.520.341.111.6
199494.82 469.645.54.10.351.113.7
1995122.53 185.547.95.20.421.317.3
1996137.83 577.750.35.10.461.519.4
1997139.03 606.152.95.10.471.619.3
1998153.93 991.654.93.70.521.724.8
1999147.83 833.757.13.90.481.728.2
2000152.13 945.759.23.80.481.826.3
2001169.44 397.859.80.990.542.025.6
2002174.94 544.760.40.950.531.923.4
2003191.64 985.262.23.10.521.721.3
2004225.65 877.065.55.30.551.719.6
2005269.07 012.267.73.30.601.919.1
2006302.27 880.971.35.30.622.017.7
2007374.59 769.676.16.70.692.116.9
2008466.512 170.879.03.90.782.416.8
2009391.010 203.081.32.90.692.317.9
2010421.711 002.883.93.20.682.416.9
2011464.712 127.888.15.00.672.415.3
2012443.311 569.389.71.70.632.414.3
2013465.412 148.090.91.40.642.414.3
2014483.412 624.794.03.40.652.515.6
2015423.511 067.497.63.80.602.518.2
2016417.210 914.9100.32.80.582.518.3

Picture. Полска. Додадена вредност, млрд. $, 1970-2016
Picture. Полска. Додадена вредност, по глава, $, 1970-2016
Picture. Полска. Додадена вредност, раст, %, 1970-2016

Полска и соседи

Полска и соседи. Додадена вредност, млрд. $, 1970-2016
земји197019801990200020102016
Германија196.6866.81 609.51 490.22 593.02 663.5
Полска28.058.669.0152.1421.7417.2
Чешка33.656.1187.6175.6
Словачка15.818.581.381.1
Украина88.927.6120.379.1
Белорусија18.49.150.240.9

Полска и соседи. Додадена вредност, по глава, $, 1970-2016
земји197019801990200020102016
Германија2 502.211 070.320 342.718 287.732 053.332 515.3
Чешка3 248.45 456.017 806.616 551.8
Словачка2 981.63 420.715 039.414 905.8
Полска859.01 649.61 817.43 945.711 002.810 914.9
Белорусија1 799.8920.65 302.34 318.2
Украина1 727.2565.92 626.41 779.5

Полска и лидери

Полска и лидери. Додадена вредност, млрд. $, 1970-2016
земји197019801990200020102016
Соединети Американски Држави1 064.02 853.85 977.010 284.614 964.118 624.2
Народна Република Кина92.6306.2394.61 211.36 100.611 199.2
Јапонија209.31 103.73 089.44 895.15 686.24 897.9
Германија196.6866.81 609.51 490.22 593.02 663.5
Обединето Кралство126.6567.21 045.21 477.62 197.32 359.7
Полска28.058.669.0152.1421.7417.2

Полска и лидери. Додадена вредност, по глава, $, 1970-2016
земји197019801990200020102016
Соединети Американски Држави5 076.412 420.123 668.536 472.248 484.357 807.1
Јапонија1 995.09 367.424 812.138 382.744 233.138 339.8
Обединето Кралство2 276.310 081.118 278.125 065.234 708.335 867.8
Германија2 502.211 070.320 342.718 287.732 053.332 515.3
Полска859.01 649.61 817.43 945.711 002.810 914.9
Народна Република Кина112.6307.8336.5944.24 486.27 979.4

© Ivan Kushnir